Thursday, September 05, 2013

Tvebandstrikking

Jeg ville slå et slag for tvebandstrikking og tenkte at det må vi ha som tema på strikkekafeen denne høsten. Spesielt ettersom tema for strikkefestivalen er handplagg og tveband brukes mye til votter og pulsvarmerer. Jeg har aldri strikket tveband, ikke på en helt vott eller en hel pulsvarmer. Bare som kant på votter. Skal man lære bort noe, så må man lære seg det selv først. Det er alltid en god idé. Jeg har heldigvis kjøpt meg boka "Tvåändstickat" av Birgitta Dandanell. Jada, den er på svensk, tveband er noe svenskene er god på. Og så kom jeg over disse pulsvarmerne og smelta helt,jeg synes de er lekre. Nå har jeg spurt forfatteren om å bruke hans mønster på strikkekafeen, og det har han gitt tillatelse til. I oppskriften refererer han til denne boka som jeg er så heldig å ha (kan også lånes på biblioteket).

Overalt hvor jeg leser om tvebandstrikking, står det at man skal bruke z-tvunnet garn. Her kan du lese om forskjellen på z- og s-tvunnet garn. Dödergjök mener at man ikke må ha z-tvunnet garn, men garnet bør være jevnt spunnet. Jeg vil prøve meg på z-tvunnet garn, men det er ikke enkelt å få tak i. På Bundingen hadde de noe garn fra Ullcentrum og jeg kjøpte med  tre hesper for å prøve ut. Det var skrekkelig tynt, og flerfarget, det hadde jeg egentlig ikke lyst på. Jeg har allikevel lagt opp til et par pulsvarmere, men strikker ikke mønster, bare rette masker. Joda, det snurrer seg mindre, men deg hadde vært kjekt å prøve et litt tykkere z-tvunnet garn og ensfarvet. Så kjære strikkebutikker, ta inn z-tvunnet garn til oss strikkenerder!

Det hvite (ublekede) garnet er Tove fra Sandnes. Det snurrer seg, jada. Jeg strikker med begge endene fra ett nøste, og lager en laaaang dobbel tråd som jeg så snurrer rundt nøstet og holder på plass med en pinne. Når jeg føler for det, kan jeg bare holde nøstet opp og tvinner opp.

Den ferdige pulsvarmeren har jeg strikket helt etter oppskrift og lagt opp etter opplegg 1 (av tre forskjellige). Den som er på pinnene har jeg lagt opp helt vanlig. Og det er er forskjell. På opplegg 1 har jeg brukt tre tråder og den er mye fastere og mer markert. Jeg liker den. Nå skal jeg også teste ut de to andre oppleggsmåtene i boka.

Et stort PS:
Etter å ha skrevet dette, har jeg lest i bloggen til filletante. Og da fikk jeg bekreftet at jeg nok ikke er ferdig utlært på denne teknikken, men har tenkt å lære bort det lille jeg kan allikevel.

Det hun snakker om her, er måten man holder strikketøyet på og hva som skjer med s-tvunnet garn. Da jeg strikket den første pulsvarmeren, holdt jeg tråden i venstre hånd. Jeg har forsøkt å holde slik som beskrevet i bøkene, altså begge trådene i høyre hånd. Jeg får det til, og med litt øvelse vil strikkingen gå uendelig mye fortere. Men det er riktig som hun sier, da tvinner garnet seg ennå mer og det er ikke bra! Så nå får vi bare sette vår lit til strikkebutikkene, at de vil ta inn z-tvunnet garn...

1 comment:

Litt om meg

My photo
Strikker masse, hekler litt, ønsker å sy. Kanskje snart? Håper på det. Har 3 jenter, 2 kastrerte kaniner, 2 steriliserte katter. Og en flott mann!